Reklama

Domowa nalewka śliwkowa babci Stasi

Odkryj tajniki tworzenia doskonałej nalewki śliwkowej, prosto z notatnika babci Stasi! Ten przepis wykorzystuje to co najlepsze w tradycji. Wykorzystując nasze polskie śliwki tworzymy idealny balans smaku i aromatu. Dowiedz się, jak wykorzystać dojrzałe śliwki, aby stworzyć wyjątkowy likier, który oczaruje i rozgrzeje każdego.
Nalewka śliwka zdjęcie

Niezwykła moc laski wanilii

Warto wiedzieć, że laska wanilii dodawana do nalewek to nie tylko źródło aromatu, ale i naturalny konserwant. Wanilia, pierwotnie z Meksyku, była wykorzystywana już przez Azteków do aromatyzowania czekolady. Dziś, dzięki swoim unikatowym właściwościom, wanilia znajduje zastosowanie w kulinariach na całym świecie, dodając głębi i bogactwa smaku.

Składniki nalewki śliwkowej babci Stasi

  • 1 kg śliwek
  • 1 l wódki lub spirytusu
  • 1 laska wanilii
  • 1 laska cynamonu
  • 2 ziarna kardamonu
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 4 goździki
  • 200 g cukru (polecam użyć brązowego)

Sposób przygotowania nalewki śliwkowej babci Stasi

  1. Dokładnie myjemy śliwki, a następnie kroimy na połowę i usuwamy pestki.
  2. Przekładamy owoce do dużego słoja, zalewamy wódką lub spirytusem i dodajemy wanilię, cynamon, kardamon, anyż oraz goździki.
  3. Odstawiamy słoik w chłodne miejsce. Co jakiś czas zaglądamy i mieszamy. Słoik powinien odstać ok. miesiąca.
  4. Następnie zlewamy alkohol do oddzielnego naczynia (możemy przez sitko lub gazę, żeby odseparować cząstki śliwek i przyprawy).
  5. Odcedzone śliwki zasypujemy cukrem i znów odstawiamy w chłodne miejsce na ok. 2 tygodnie. Pamiętajmy o regularnym mieszaniu, żeby cukier na pewno się rozpuścił.
  6. Na koniec odciskamy syrop ze śliwek (znów można przez gazę lub sitko).
  7. Syrop łączymy z aromatycznym alkoholem i przelewamy do butelek z korkami.
  8. Nalewka najlepsza jest po ok. pół roku :).
Reklama
RedakcjaRobert Wilczyński
Redakcja
Robert Wilczyński
redaktor Drinkownia
Reklama
Reklama