Reklama
Domowa nalewka śliwkowa babci Stasi
Przeczytaj w ok. 2 min.
Podziel się
Odkryj tajniki tworzenia doskonałej nalewki śliwkowej, prosto z notatnika babci Stasi! Ten przepis wykorzystuje to co najlepsze w tradycji. Wykorzystując nasze polskie śliwki tworzymy idealny balans smaku i aromatu. Dowiedz się, jak wykorzystać dojrzałe śliwki, aby stworzyć wyjątkowy likier, który oczaruje i rozgrzeje każdego.
Niezwykła moc laski wanilii
Warto wiedzieć, że laska wanilii dodawana do nalewek to nie tylko źródło aromatu, ale i naturalny konserwant. Wanilia, pierwotnie z Meksyku, była wykorzystywana już przez Azteków do aromatyzowania czekolady. Dziś, dzięki swoim unikatowym właściwościom, wanilia znajduje zastosowanie w kulinariach na całym świecie, dodając głębi i bogactwa smaku.
Składniki nalewki śliwkowej babci Stasi
- 1 kg śliwek
- 1 l wódki lub spirytusu
- 1 laska wanilii
- 1 laska cynamonu
- 2 ziarna kardamonu
- 1 gwiazdka anyżu
- 4 goździki
- 200 g cukru (polecam użyć brązowego)
Sposób przygotowania nalewki śliwkowej babci Stasi
- Dokładnie myjemy śliwki, a następnie kroimy na połowę i usuwamy pestki.
- Przekładamy owoce do dużego słoja, zalewamy wódką lub spirytusem i dodajemy wanilię, cynamon, kardamon, anyż oraz goździki.
- Odstawiamy słoik w chłodne miejsce. Co jakiś czas zaglądamy i mieszamy. Słoik powinien odstać ok. miesiąca.
- Następnie zlewamy alkohol do oddzielnego naczynia (możemy przez sitko lub gazę, żeby odseparować cząstki śliwek i przyprawy).
- Odcedzone śliwki zasypujemy cukrem i znów odstawiamy w chłodne miejsce na ok. 2 tygodnie. Pamiętajmy o regularnym mieszaniu, żeby cukier na pewno się rozpuścił.
- Na koniec odciskamy syrop ze śliwek (znów można przez gazę lub sitko).
- Syrop łączymy z aromatycznym alkoholem i przelewamy do butelek z korkami.
- Nalewka najlepsza jest po ok. pół roku :).
Reklama
Reklama
Reklama
Zajrzyj do nas:
© 2024 drinkownia.pl