Reklama

Manhattan: Elegancja w Nowojorskim Stylu

Poznaj sekrety idealnego drinka Manhattan – klasycznego symbolu nowojorskiej elegancji. Zapraszam Was do świata wyrafinowanych smaków, łączących tradycyjną recepturę z osobliwym akcentem. Słodycz whisky podkręcona charakterystycznymi nutami wermutu. Zamknij oczy i przenieś się na nowojorskie salony.
Manhattan zdjęcie

Krótka historia drinka Manhattan

Manhattan to jeden z najstarszych i najbardziej rozpoznawalnych drinków w Ameryce. Mówi się, że pochodzi z 1874 roku. Wówczas to w nowojorskim klubie Manhattan Jennie Churchill, matka słynnego Winstona Churchilla, postanowiła wyprawić przyjęcie i poprosiła, by menu ją zaskoczyło. Specjalnie na potrzeby przyjęcia stworzono zatem nowy drink, będący połączeniem whisky, wermutu i bitters. Drink ponoć tak zachwycił gości, że zamawiano go cały wieczór. Ponieważ na przyjęciu była sama nowojorska śmietanka, drink szybko zyskał popularność. Jest też inna historia, która głosi, że drink wymyślił jeszcze wcześniej barman Black w swoim barze na Broadwayu. Dlatego też przepis na drink łączący whiskey z wermutem pojawiał się już wcześniej w przeglądach. Najważniejsze, że Manhattan w ogóle powstał i może dziś cieszyć nasze podniebienia, będąc symbolem wyrafinowania i elegancji.

Składniki drinka Manhattan

  • 60 ml whisky (lub bourbonu dla słodszej wersji)
  • 30 ml słodkiego czerwonego wermutu
  • 3 krople Angostura bitters
  • 3 krople Orange bitters
  • wiśnia i skórka pomarańczy do dekoracji

Sposób przygotowania drinka Manhattan

  1. W shakerze mieszamy whisky, wermut i bitters.
  2. Dodajemy lód i mieszamy przez 30 sekund, aby składniki dobrze się schłodziły i połączyły.
  3. Przecedzamy do schłodzonego kieliszka typu coupé.
  4. Dekorujemy wiśnią i skórką pomarańczy.
Reklama
RedakcjaRobert Wilczyński
Redakcja
Robert Wilczyński
redaktor Drinkownia
Reklama
Reklama