B52 shot - przepis na płonący warstwowy shot
Przeczytaj w ok. 4 min.
Skąd nazwa B52 shot?
Nazwa B-52 shot została zaczerpnięta od amerykańskiego bombowca oznaczonego jako B-52 Stratofortress, który był używany przez Siły Powietrzne Stanów Zjednoczonych, szczególnie podczas zimnej wojny. Wiele źródeł sugeruje, że nazwa shota pochodzi od jego "eksplozywnej" natury, zwłaszcza kiedy jest podawany z płomieniami, co przypominać może efektywne działanie bombowca.
Inną teorią jest to, że warstwowy wygląd shota przypomina kolorowe ślady dymu, które czasami zostawiają za sobą samoloty akrobacyjne lub wojskowe, takie jak B-52, podczas pokazów lotniczych. Warstwy w B-52 shot są tworzone przez staranne nalewanie różnych likierów, co daje efektowny, wielokolorowy wygląd.
Pomimo tych teorii, dokładne pochodzenie nazwy i wynalazcy shota nie są do końca znane, a wiele podań na ten temat ma charakter anegdotyczny.
Przepis na B52 shot
Poziom trudności: średniCzas przygotowania: ok. 5 minut
Sprzęt: miarka barmańska, łyżka barmańska, zapalniczka (opcjonalnie)
Smak: słodki, z wyraźnymi nutami kawy i Irish Cream od Baileys, z delikatną cytrusową nutą z Grand Marnier
Kaloryczność: ok. 143 kalorie
Liczba porcji: 1
Sposób podania: kieliszek do shotów
Składniki na B52 shot
- 15 ml (0,5 uncji) likieru kawowego (np. Kahlua)
- 15 ml (0,5 uncji) likieru Baileys
- 15 ml (0,5 uncji) likieru Grand Marnier (lub alternatywnie triple sec)
Sposób przygotowania B52 shot
- Na dno kieliszka wlewamy likier kawowy.
- Następnie, najlepiej przy pomocy łyżki barmańskiej powoli wylewamy likier Baileys, tworząc na likierze kawowym kolejną warstwę. Robimy to bardzo ostrożnie, żeby warstwy się nam nie zmieszały.
- Na górę powoli, też najlepiej przy użyciu łyżki barmańskiej, wlewamy likier Grand Marnier (lub triple sec), tworząc najwyższą warstwę.
- Opcjonalnie shot możemy podpalić zapalniczką (wówczas najlepiej wylać jeszcze na górę bardzo cienką warstwę mocnego alkoholu, np. spirytusu). Wówczas pijemy shot ostrożnie, najlepiej przez słomkę.
Jak przygotować warstwowy shot?
Główną techniką w przygotowaniu warstwowego shota jest użycie łyżki barmańskiej. Kluczowe jest delikatne wylewanie każdego składnika na zakrzywioną stronę łyżki, która powinna być tuż nad powierzchnią poprzedniej warstwy. Równie ważna jest znajomość gęstości alkoholu, ponieważ to na jej podstawie decydujemy, który alkohol wlewać jako pierwszy (cięższy na dół, lżejszy na górę).
Podczas przygotowywania trzeba zwracać uwagę na prędkość i kontrolę nalewania – zbyt szybkie może zniszczyć warstwy, wymaga to zatem ostrożności. Czystość narzędzi, zwłaszcza łyżki, jest kluczowa, aby uniknąć mieszania smaków - warto wziąć to również pod uwagę. Jednak jak z każdą metodą i techniką najważniejsza jest praktyka, warto ćwiczyć i nie poddawać się, nawet jak na początku nam nie wychodzi. Każdy kolejny shot z pewnością będzie coraz bardziej udany.
Podawanie płonących shotów
Podawanie płonących shotów jest widowiskowym elementem sztuki barmańskiej, ale wymaga także szczególnej ostrożności i odpowiedniej techniki. Najważniejsze jest zapewnienie bezpieczeństwa: miejsce, w którym podaje się płonące shoty, powinno być wolne od łatwopalnych materiałów i dobrze wentylowane. Zanim podpalisz shot, upewnij się, że alkohol na wierzchu jest odpowiednio mocny (zazwyczaj powyżej 40% zawartości alkoholu), ale jednocześnie niezbyt lotny, by uniknąć niekontrolowanego rozprzestrzeniania się ognia. Użyj długiej zapalniczki lub zapałki, aby bezpiecznie podpalić shot, a po zapaleniu podaj go od razu. Podczas podawania pamiętaj, aby poinformować gości o konieczności zachowania ostrożności. Shoty płonące powinny być gaszone przed wypiciem, chyba że są podawane ze słomką, co pozwala na wypicie płonącego drinka bez ryzyka poparzenia. Zapewnienie bezpieczeństwa i odpowiedniego przygotowania są kluczowe, by zapewnić nie tylko spektakularny pokaz, ale przede wszystkim bezpieczne doświadczenie dla gości.
Alternatywne wersje B52 shot
- B-51: Ta wersja B52 zastępuje Grand Marnier likierem orzechowym. Jest to propozycja dla tych, którzy cenią sobie łagodniejsze, orzechowe nuty w swoim shocie. Podawany w warstwach, B-51 oferuje unikalną kombinację kawy i orzechów.
- B-55 (lub B-52 z Bombą): W tej odmianie zamiast Baileys używa się Absynt, co nadaje shotowi ziołowy i bardzo mocny charakter. Ze względu na wysoką zawartość alkoholu w Absynt, B-55 jest znacznie mocniejszy i przeznaczony dla miłośników intensywnych doznań.
- B-57: B-57 to kombinacja Baileys, Kahlua i rumu zamiast Grand Marnier. Ta wersja jest zdecydowanie mocniejsza i intensywniejsza niż klasyczny B52, oferując głębsze doznania smakowe oraz wyższą zawartość alkoholu.
- B-59: W tej wersji Kahlua zostaje zastąpiona przez Amaretto, co nadaje shotowi słodko-gorzki, migdałowy smak. B-59 to ciekawa alternatywa dla tych, którzy szukają odmiany od tradycyjnego profilu smakowego B52.