Reklama

Drinki z arbuzem na lato – 5 orzeźwiających przepisów

Drinki z arbuzem to hit każdego letniego spotkania! Sprawdź 5 prostych i orzeźwiających przepisów na drinki z arbuza, które zachwycą Twoich gości. Dowiedz się, jak wykorzystać świeży arbuz, by stworzyć pyszne koktajle – z alkoholem lub w wersji bezalkoholowej!
Orzeźwiające drinki z arbuza na lato: koktajle z miętą, limonką i lodem na drewnianym stole w ogrodzie.

Dlaczego warto pić drinki z arbuzem latem?

Arbuz to prawdziwy król lata! Nic tak nie gasi pragnienia w upalne dni jak świeży, soczysty arbuz. Zawiera aż 90% wody, dzięki czemu doskonale nawadnia organizm i orzeźwia. Jego naturalna słodycz sprawia, że świetnie komponuje się z wieloma alkoholami – od białego rumu, przez tequilę, aż po wódkę czy prosecco.

Reklama

Drinki z arbuzem są nie tylko pyszne i lekkie, ale też bardzo efektowne – ich intensywny różowy kolor od razu kojarzy się z wakacjami. Do tego pasują świeże dodatki: mięta, limonka, bazylia czy truskawki. Dzięki temu każdy może przygotować swoją wersję idealnego koktajlu z arbuzem – z alkoholem lub w wersji bezalkoholowej.

Jeśli szukasz pomysłu na szybkie, letnie drinki, arbuz to składnik, który zawsze się sprawdzi. Poniżej znajdziesz 5 sprawdzonych przepisów, które oczarują Twoich gości!

Jak wybrać najlepszego arbuza do drinków?

Smak drinka z arbuzem w dużej mierze zależy od jakości owocu. Warto wiedzieć, jak wybrać naprawdę soczystego i słodkiego arbuza, który nada Twoim koktajlom wyjątkowego smaku.

  • Sprawdź skórkę: Dojrzały arbuz ma zieloną, lekko matową skórkę z wyraźnymi paskami. Zbyt błyszcząca może oznaczać, że owoc jest niedojrzały.
  • Puknij w arbuza: Głuchy, dźwięczny odgłos to znak, że arbuz jest dojrzały i soczysty.
  • Zwróć uwagę na „plamkę ziemną”: Jasna, żółta plama na boku arbuza świadczy o tym, że leżał na polu i dojrzał naturalnie.
  • Waga ma znaczenie: Arbuz powinien być ciężki jak na swój rozmiar – to znak, że ma dużo wody i będzie idealny do blendowania.
Reklama

Jeśli planujesz przygotować drinki z musem z arbuza, najlepiej schłodź owoc wcześniej w lodówce. Dzięki temu koktajle będą jeszcze bardziej orzeźwiające i nie będziesz potrzebować dużej ilości lodu!

5 orzeźwiających przepisów na drinki z arbuzem - idealne na lato

Arbuz jest niezwykle wdzięcznym składnikiem – możesz miksować go z różnymi alkoholami i dodatkami, tworząc koktajle, które idealnie sprawdzą się na letnim grillu, domówce czy garden party. Poniżej znajdziesz 5 prostych przepisów na drinki z arbuza, które przygotujesz w kilka minut i którymi zachwycisz swoich gości. Każdy z nich ma swój unikalny smak i charakter – wybierz ulubiony albo przetestuj je wszystkie!

Letnie Arbuzowe Mojito – orzeźwienie z rumem i limonką

Letnie Arbuzowe Mojito – drink z rumem, arbuzem, miętą, limonką i lodem w szklance na drewnianym stole w letnim ogrodzie

Klasyczne Mojito w letnim wydaniu! Arbuzowy mus doskonale łączy się z rumem i świeżą miętą, tworząc wyjątkowo orzeźwiający drink idealny na garden party lub grilla.

Składniki na Letnie Arbuzowe Mojito

  • 50 ml białego rumu
  • 100 g świeżego arbuza (bez pestek)
  • 10-12 świeżych listków mięty
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 20 ml soku z limonki
  • kruszony lód
  • woda gazowana do dopełnienia
Reklama

Jak przygotować Letnie Arbuzowe Mojito?

  1. Arbuza kroimy w kostkę i blendujemy na gładki mus.
  2. W wysokiej szklance delikatnie ugniatamy miętę z cukrem i sokiem z limonki.
  3. Dodajemy mus z arbuza i rum, mieszamy.
  4. Dopełniamy kruszonym lodem i wlewamy odrobinę wody gazowanej.
  5. Delikatnie mieszamy i dekorujemy.

Jak podawać Letnie Arbuzowe Mojito?

Watermelon Mojito najlepiej serwować w wysokiej szklance typu highball z grubym dnem. Udekoruj drink świeżym plasterkiem arbuza, gałązką mięty i plasterkiem limonki na brzegu szklanki. Dla letniego akcentu możesz dodać kolorową słomkę lub małą parasolkę koktajlową.

Arbuzowa Margarita na lato – tequila, arbuz i limonka

Arbuzowa Margarita w kieliszku z solą, limonką i miętą na drewnianym stole w ogrodzie – letni drink z arbuzem.

Margarita to klasyk, który w wersji z arbuzem smakuje jeszcze bardziej wakacyjnie. Słodycz arbuza, kwaskowa limonka i lekko słony rant kieliszka – to musi się udać!

Składniki na Arbuzową Margaritę

  • 50 ml tequili (srebrnej)
  • 30 ml likieru pomarańczowego (np. Cointreau)
  • 100 g świeżego arbuza (bez pestek)
  • 20 ml soku z limonki
  • kostki lodu
  • sól morska do dekoracji rantu

Jak przygotować Arbuzową Margaritę?

  1. Arbuza kroimy na kawałki i blendujemy na gładki mus.
  2. Na rancie kieliszka robimy obwódkę z soku z limonki i obtaczamy w soli.
  3. Do shakera wrzucamy mus z arbuza, tequilę, likier, sok z limonki i kostki lodu.
  4. Energicznie wszystko wstrząsamy i przecedzamy do schłodzonego kieliszka.

Jak podawać Arbuzową Margaritę?

Najlepiej serwować w kieliszku do Margarity z szeroką czaszą i solnym rantem. Dekorujemy kawałkiem arbuza, plasterkiem limonki i listkiem mięty. Dla wakacyjnego efektu możesz dodać kolorową słomkę lub małą parasolkę koktajlową. Mozesz też wykorzystać do drinka mrożonego, zblendowanego arbuza - uzyskasz wtedy wersję bardzo orzeźwiającą.

Arbuzowy Spritz – prosecco i arbuz w orzeźwiającym duecie

Arbuzowy Spritz w kieliszku do wina z lodem, miętą i kawałkiem arbuza na drewnianym stole w letnim ogrodzie.

Spritz to zawsze dobry wybór na lato, a z dodatkiem świeżego arbuza smakuje jeszcze lepiej! Mus z arbuza, prosecco i odrobina syropu z bazylii albo mięty – lekki, bąbelkowy i pięknie różowy.

Składniki na Arbuzowego Spritza

  • 80 ml świeżego musu z arbuza (ok. 100 g arbuza)
  • 100 ml schłodzonego prosecco
  • 30 ml wody gazowanej
  • 15 ml syropu z bazylii lub mięty
  • kostki lodu
  • listki mięty lub bazylii do dekoracji
Reklama

Jak przygotować Arbuzowego Spritza?

  1. Arbuza kroimy w kostkę i blendujemy na mus.
  2. Do kieliszka do wina wsypujemy kostki lodu i wlewamy syrop z bazylii.
  3. Dodajemy mus z arbuza i delikatnie mieszamy.
  4. Dopełniamy prosecco i wodą gazowaną.
  5. Dekorujemy świeżymi listkami mięty lub bazylii i kawałkiem arbuza na brzegu.

Jak podawać Arbuzowego Spritza?

Najlepiej serwować w dużym kieliszku do wina z grubym dnem. Arbuzowy Spritz wygląda pięknie z listkami ziół i kawałkiem arbuza. Dla letniego klimatu możesz dodać kolorową parasolkę! Idealnie sprawdzi się na garden party - składniki możesz przygotować wcześniej i finalnie je tylko łączyć. Ważne, by przygotować ten drink tuż przed podaniem - żeby nie uciekły bąbelki!

Arbuzowy Cooler – bezalkoholowe orzeźwienie z miętą i limonką

Arbuzowy Cooler bez alkoholu w słoiku mason jar z lodem, miętą, limonką i kawałkiem arbuza na tle letniego ogrodu.

Arbuzowy Cooler to szybki, bezalkoholowy drink, który pokochają wszyscy. Świeży arbuz, limonka, mięta i bąbelki – idealny na upalne dni, pikniki i garden party!

Składniki na Arbuzowego Coolera

  • 150 g świeżego arbuza (bez pestek)
  • 30 ml soku z limonki
  • kilka listków świeżej mięty
  • 100 ml wody gazowanej
  • kostki lodu
  • plasterek limonki i kawałek arbuza do dekoracji

Jak przygotować Arbuzowego Coolera?

  1. Arbuza kroimy w kostkę i blendujemy na mus.
  2. Do szklanki wsypujemy kostki lodu, wlewamy sok z limonki i dodajemy listki mięty.
  3. Wlewamy mus z arbuza i mieszamy.
  4. Dopełniamy wodą gazowaną i delikatnie mieszamy jeszcze raz.
  5. Dekorujemy plasterkiem limonki i kawałkiem arbuza na brzegu szklanki.

Jak podawać Arbuzowego Coolera?

Arbuzowy Cooler najlepiej serwować w wysokiej szklance typu highball lub w słoiku typu mason jar. Dla letniego klimatu możesz dodać kolorową słomkę, a na stole ustawić dodatkowe kawałki arbuza.

Arbuzowy Punch – hit letniego przyjęcia w wersji XXL

Arbuzowy Punch w wydrążonym arbuzie z lodem, cytryną, miętą i kawałkami arbuza na stole w letnim ogrodzie.

Arbuzowy Punch to idealny sposób, żeby poczęstować większą grupę gości orzeźwiającym drinkiem. Słodki arbuz, rum, sok ananasowy i cytrusy w wielkiej misie albo w wydrążonym arbuzie zrobią wrażenie na każdym garden party!

Składniki na Arbuzowy Punch

  • 500 g świeżego arbuza (bez pestek)
  • 200 ml białego rumu
  • 300 ml soku ananasowego
  • 100 ml soku z limonki
  • 1 cytryna pokrojona w plasterki
  • kilka listków świeżej mięty
  • kostki lodu
  • opcjonalnie woda gazowana do rozcieńczenia
Reklama

Jak przygotować Arbuzowy Punch?

  1. Arbuza kroimy w kostkę i blendujemy na gładki mus.
  2. Do dużej misy (lub wydrążonego arbuza) wlewamy rum, sok ananasowy i sok z limonki.
  3. Dodajemy mus z arbuza, kostki lodu, plasterki cytryny i listki mięty.
  4. Delikatnie mieszamy. W razie potrzeby dolewamy odrobinę wody gazowanej, żeby punch był lżejszy.

Jak podawać Arbuzowy Punch?

Arbuzowy Punch najlepiej podawać w dużej misie lub w wydrążonym arbuzie z chochlą do nabierania. Do szklanek wrzucamy dodatkowe kostki lodu i dekorujemy każdą porcję kawałkiem arbuza i listkiem mięty.

Jak serwować i dekorować drinki z arbuza?

Każdy drink z arbuza wygląda jeszcze lepiej, jeśli zadbasz o detale! Oto kilka prostych trików, które sprawią, że Twoje letnie koktajle będą nie tylko pyszne, ale też piękne.

  • Chłód przede wszystkim: Arbuzowe drinki najlepiej smakują mocno schłodzone. Warto wcześniej schłodzić arbuza w lodówce albo zamrozić kostki arbuzowego musu i używać ich zamiast lodu – nie rozwodnią drinka!
  • Dekoracje z owoców: Małe trójkąty arbuza na brzegu szklanki, plasterki limonki, listki świeżej mięty lub bazylii – to szybkie, efektowne ozdoby.
  • Słomki i parasolki: Kolorowe słomki, parasolki koktajlowe czy mieszadełka dodają letniego klimatu i zawsze robią wrażenie na gościach.
  • Odpowiednie szkło: Highball do Mojito i Coolerów, kieliszek do Margarity, kieliszek do wina do Spritza, misa lub wydrążony arbuz do Puncha – odpowiednie szkło podkreśla charakter drinka.

Pamiętaj – baw się dekoracjami i dodatkami! Dzięki temu nawet najprostszy drink z arbuza będzie wyglądał jak z tropikalnego baru. 🍉✨

RedakcjaEwa Madej
Redakcja
Ewa Madej
redaktor Drinkownia
Reklama
Reklama