Reklama

Lekka nuta kwiatowa podkręcona bąbelkami - Hugo Spritz

Idealne orzeźwienie na letnie wieczory i piknikowe spotkania z przyjaciółmi. Elegancki i kwiatowy drink, łączący orzeźwiające Prosecco z delikatną słodyczą syropu z kwiatu bzu. Prostota i niezwykła lekkość, super współgra z sałatkami, owocami morza i deserami.
Zdjęcie drinka Hugo Spritz

Krótka historia Hugo Spritz

Hugo Spritz wywodzi się z regionu Południowego Tyrolu we Włoszech i został stworzony początkiem lat 2000. Roland Gruber, właściciel baru w Naturns, chciał stworzyć lżejszą alternatywę dla popularnego wówczas Aperol Spritz. Drink szybko zyskał popularność w północnych Włoszech, a następnie na całym świecie, stając się symbolem letniej elegancji i prostoty.

Składniki Hugo Spritz

  • 150 ml Prosecco
  • 100 ml wody gazowanej
  • 20 ml syropu z kwiatu bzu
  • kilka listków mięty
  • plasterki limonki
  • kostki lodu (im większe, tym lepiej)
  • owoce mrożone (opcjonalnie)

Jak przygotować Hugo Spritz?

  1. Napełniamy duży kieliszek do wina kostkami lodu.
  2. Wrzucamy miętę (możemy ją najpierw lekko zgnieść), plasterki limonki i opcjonalnie mrożone owoce (wystarczy z pół garści, najlepiej sprawdzą się owoce leśne lub inne drobne owoce).
  3. Dodajemy syrop z kwiatu bzu.
  4. Wlewamy ostrożnie Prosecco (żeby się zbyt nie wygazowało).
  5. Delikatnie dolewamy wodę gazowaną.
  6. Ostrożnie mieszamy i gotowe.
Reklama
RedakcjaEwa Madej
Redakcja
Ewa Madej
redaktor Drinkownia
Reklama
Reklama