Reklama
Lekka nuta kwiatowa podkręcona bąbelkami - Hugo Spritz
Przeczytaj w ok. 1 min.
Podziel się
Idealne orzeźwienie na letnie wieczory i piknikowe spotkania z przyjaciółmi. Elegancki i kwiatowy drink, łączący orzeźwiające Prosecco z delikatną słodyczą syropu z kwiatu bzu. Prostota i niezwykła lekkość, super współgra z sałatkami, owocami morza i deserami.
Krótka historia Hugo Spritz
Hugo Spritz wywodzi się z regionu Południowego Tyrolu we Włoszech i został stworzony początkiem lat 2000. Roland Gruber, właściciel baru w Naturns, chciał stworzyć lżejszą alternatywę dla popularnego wówczas Aperol Spritz. Drink szybko zyskał popularność w północnych Włoszech, a następnie na całym świecie, stając się symbolem letniej elegancji i prostoty.
Składniki Hugo Spritz
- 150 ml Prosecco
- 100 ml wody gazowanej
- 20 ml syropu z kwiatu bzu
- kilka listków mięty
- plasterki limonki
- kostki lodu (im większe, tym lepiej)
- owoce mrożone (opcjonalnie)
Jak przygotować Hugo Spritz?
- Napełniamy duży kieliszek do wina kostkami lodu.
- Wrzucamy miętę (możemy ją najpierw lekko zgnieść), plasterki limonki i opcjonalnie mrożone owoce (wystarczy z pół garści, najlepiej sprawdzą się owoce leśne lub inne drobne owoce).
- Dodajemy syrop z kwiatu bzu.
- Wlewamy ostrożnie Prosecco (żeby się zbyt nie wygazowało).
- Delikatnie dolewamy wodę gazowaną.
- Ostrożnie mieszamy i gotowe.
Reklama
Więcej inspiracji
Reklama
Reklama
Reklama
Zajrzyj do nas:
© 2024 drinkownia.pl