Reklama

Truskawkowe orzeźwienie - Margarita z mrożonych truskawek

Poznaj mój prosty przepis na tradycyjną margaritę truskawkową. Idealne połączenie soczystych truskawek z wyrazistą tequilą i orzeźwiającym limonkowym akcentem to esencja lata zamknięta w kieliszku. Przenieś się na słoneczne plaże i poczuj dobrą energię. Margarita truskawkowa to idealny i sprawdzony sposób na urozmaicenie domowej imprezy. Spróbuj, jak łatwo możesz stworzyć ten wyjątkowy drink w swojej kuchni!
Margarita Truskawkowa Zdjęcie

Krótka historia Margarity Truskawkowej

Margarita truskawkowa to nowoczesna wersja jednego z najbardziej klasycznych i kultowych drinków. Margarita to meksykański drink, którego historia sięga lat 30. XX wieku, ale jej dokładne pochodzenie jest owiane tajemnicą, z wieloma barmanami i miejscami roszczącymi sobie prawo do bycia jej twórcami. Co ciekawe, legendy głoszą, że Margarita powstała specjalnie dla jednej z tancerek, która nie tolerowała innych alkoholi poza tequilą. Margarita Truskawkowa to więcej niż tylko owocowy twist klasycznego drinka. Jest to symbol kreatywności i ewolucji w świecie koktajli.

Składniki Margarity Truskawkowej

  • szklanka mrożonych truskawek
  • 50 ml tequili
  • 25 ml triple sec
  • 20 ml soku z limonki
  • syrop cukrowy (opcjonalnie, jeśli truskawki są bardzo kwaśne, a lubimy słodsze drinki)
  • kruszony lód
  • plasterek limonki lub truskawki oraz sól opcjonalnie do dekoracji

Sposób przygotowania Margarity Truskawkowej

  1. Opcjonalnie dekorujemy brzeg kieliszka, zwilżając go sokiem z limonki i obtaczając w soli.
  2. Blendujemy mrożone truskawki, aby powstało puree.
  3. Puree z truskawek, tequilę, triple sec, sok z limonki i opcjonalnie syrop cukrowy mieszamy w shakerze do uzyskania gładkiej konsystencji
  4. Wsypujemy do kieliszka lód i wlewamy gotowy drink.
  5. Dekorujemy plasterkiem limonki lub truskawki.
Reklama
RedakcjaEwa Madej
Redakcja
Ewa Madej
redaktor Drinkownia
Reklama
Reklama