Reklama
Porzeczkowy Spritz - owocowa świeżość z nutą bzu
Przeczytaj w ok. 3 min.
Podziel się
Moja autorska wariacja na temat popularnego Hugo Spritz z dodatkiem wina porzeczkowego. Dużo bardziej złożony, lekko kwaśny i bardzo orzeźwiający smak. Najlepiej smakuje z mrożonymi owocami leśnymi i plasterkiem świeżej pomarańczy. Zachwyci nawet najbardziej wymagających gości i wygląda obłędnie!
W zaciszu domowym uwielbiam eksperymentować. Jako bazę przyjmuję zwykle przepis na jakiś klasyczny drink i zmieniam, co mi przyjdzie do głowy... czasem alkohole, czasem dodatki, czasem dekoracje, czasem dorzucę coś nowego. Nie wolno bać się eksperymentów. Jasne, czasem nie wychodzi, ale jaka jest satysfakcja, gdy wyjdzie i widzi się uśmiechnięte twarze tych, którzy kosztują nasze dzieło! Lubię bawić się smakiem, uszlachetniać go lub wręcz przeciwnie, dodawać mu zadziorności. Zawsze jednak najważniejszy jest balans. Z drinkami jest jak z perfumami - bardzo łatwo zachwiać proporcje i sprawić, że czegoś będzie za dużo, za mało, nie do zniesienia. I tak jak perfumy - nie każdy drink każdemu posmakuje. Spritz ma to do siebie, że smakuje prawie każdemu i jest zawsze bezpiecznym wyborem. Nie inaczej jest z moją porzeczkową wariacją. Odkąd pierwszy raz ją zmieszałam, serwuję podczas większości spotkań ze znajomymi, zwłaszcza latem. Spróbuj sama/sam, przygotuj własną wersję i zachwyć czymś nowym.
Wybór wina porzeczkowego nie jest też przypadkowy. Zdecydowanie polecam wypróbowanie naszych polskich win owocowych. Smakują całkiem przyzwoicie, ale uważam że to właśnie w drinkach odnajdują się najlepiej, Potrafią ciekawie podkręcić smak, dodać kwaskowatości i wprowadzić ciekawą przeciwwagę do alkoholu głównego - w tym przypadku prosecco.
Reklama
Składniki na Porzeczkowy Spritz
- 2 uncje (ok. 60 ml) prosecco - to baza drinka, więc sugeruję wybrać dobrej jakości prosecco
- 1 uncja (ok. 30 ml) wina porzeczkowego (ja najcześciej wybieram z Winiarni Zamojskiej)
- ok. 10-15 ml syropu z czarnego bzu
- woda gazowana lub lemoniada do uzupełnienia (ja najczęściej stosuję wodę z syropem Cloudy Lemonade z SodaStream)
- kostki lodu
- pół plastra pomarańczy
- łyżka mrożonych owoców leśnych
Sposób przygotowania Porzeczkowego Spritza
- Najlepiej, jeśli wszystkie składniki drinka są dobrze schłodzone.
- Do dużego kieliszka lub szklanki wsypujemy mrożone owoce leśne, lód i wrzucamy pół plastra pomarańczy.
- Wlewamy syrop z czarnego bzu.
- Dodajemy prosecco i wino porzeczkowe.
- Uzupełniamy do pełnego kieliszka/szklanki wodą gazowaną lub lemoniadą.
- Delikatnie mieszamy i od razu podajemy.
Sprawdź także
Wskazówki na idealny Porzeczkowy Spritz
- Jeśli drink będzie za słodki można dodać 10-15 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny.
- By drink był bardziej orzeźwiający możemy dodać 2 listki mięty (porwane na mniejsze kawałki w celu wydobycia aromatu).
- Ładny efekt wizualny otrzymamy, gdy świeże owoce leśne wraz z porwanymi listkami mięty zamrozimy w kostkach lodu. W tym celu w foremce na kostki lodu umieszczamy owoce leśne (takie jak jeżyny, maliny, jagody, porzeczki, itp.) i porwane na kawałki listki mięty. Następnie zalewamy wodą (najlepiej kilkukrotnie przegotowaną lub butelkowaną - wtedy mamy ładne przezroczyste kostki) i mrozimy.
Reklama
Więcej inspiracji
Reklama
Reklama
Reklama
Zajrzyj do nas:
© 2024 drinkownia.pl