Reklama

Porzeczkowy Spritz - owocowa świeżość z nutą bzu

Moja autorska wariacja na temat popularnego Hugo Spritz z dodatkiem wina porzeczkowego. Dużo bardziej złożony, lekko kwaśny i bardzo orzeźwiający smak. Najlepiej smakuje z mrożonymi owocami leśnymi i plasterkiem świeżej pomarańczy. Zachwyci nawet najbardziej wymagających gości i wygląda obłędnie!
Różowy drink z mrożonymi owocami leśnymi i plastrem pomarańczy oraz kostkami lodu.
W zaciszu domowym uwielbiam eksperymentować. Jako bazę przyjmuję zwykle przepis na jakiś klasyczny drink i zmieniam, co mi przyjdzie do głowy... czasem alkohole, czasem dodatki, czasem dekoracje, czasem dorzucę coś nowego. Nie wolno bać się eksperymentów. Jasne, czasem nie wychodzi, ale jaka jest satysfakcja, gdy wyjdzie i widzi się uśmiechnięte twarze tych, którzy kosztują nasze dzieło! Lubię bawić się smakiem, uszlachetniać go lub wręcz przeciwnie, dodawać mu zadziorności. Zawsze jednak najważniejszy jest balans. Z drinkami jest jak z perfumami - bardzo łatwo zachwiać proporcje i sprawić, że czegoś będzie za dużo, za mało, nie do zniesienia. I tak jak perfumy - nie każdy drink każdemu posmakuje. Spritz ma to do siebie, że smakuje prawie każdemu i jest zawsze bezpiecznym wyborem. Nie inaczej jest z moją porzeczkową wariacją. Odkąd pierwszy raz ją zmieszałam, serwuję podczas większości spotkań ze znajomymi, zwłaszcza latem. Spróbuj sama/sam, przygotuj własną wersję i zachwyć czymś nowym.

Wybór wina porzeczkowego nie jest też przypadkowy. Zdecydowanie polecam wypróbowanie naszych polskich win owocowych. Smakują całkiem przyzwoicie, ale uważam że to właśnie w drinkach odnajdują się najlepiej, Potrafią ciekawie podkręcić smak, dodać kwaskowatości i wprowadzić ciekawą przeciwwagę do alkoholu głównego - w tym przypadku prosecco.
Reklama

Składniki na Porzeczkowy Spritz

  • 2 uncje (ok. 60 ml) prosecco - to baza drinka, więc sugeruję wybrać dobrej jakości prosecco
  • 1 uncja (ok. 30 ml) wina porzeczkowego (ja najcześciej wybieram z Winiarni Zamojskiej)
  • ok. 10-15 ml syropu z czarnego bzu
  • woda gazowana lub lemoniada do uzupełnienia (ja najczęściej stosuję wodę z syropem Cloudy Lemonade z SodaStream)
  • kostki lodu
  • pół plastra pomarańczy
  • łyżka mrożonych owoców leśnych

Sposób przygotowania Porzeczkowego Spritza

  1. Najlepiej, jeśli wszystkie składniki drinka są dobrze schłodzone.
  2. Do dużego kieliszka lub szklanki wsypujemy mrożone owoce leśne, lód i wrzucamy pół plastra pomarańczy.
  3. Wlewamy syrop z czarnego bzu.
  4. Dodajemy prosecco i wino porzeczkowe.
  5. Uzupełniamy do pełnego kieliszka/szklanki wodą gazowaną lub lemoniadą.
  6. Delikatnie mieszamy i od razu podajemy.

Wskazówki na idealny Porzeczkowy Spritz

  • Jeśli drink będzie za słodki można dodać 10-15 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny.
  • By drink był bardziej orzeźwiający możemy dodać 2 listki mięty (porwane na mniejsze kawałki w celu wydobycia aromatu).
  • Ładny efekt wizualny otrzymamy, gdy świeże owoce leśne wraz z porwanymi listkami mięty zamrozimy w kostkach lodu. W tym celu w foremce na kostki lodu umieszczamy owoce leśne (takie jak jeżyny, maliny, jagody, porzeczki, itp.) i porwane na kawałki listki mięty. Następnie zalewamy wodą (najlepiej kilkukrotnie przegotowaną lub butelkowaną - wtedy mamy ładne przezroczyste kostki) i mrozimy.
Reklama
RedakcjaAnia Malczewska
Redakcja
Ania Malczewska
redaktor Drinkownia
Reklama
Reklama