Reklama

Whiskey Sour à la Robert: moja podróż smakowa w szklance

Odkryj Whiskey Sour na nowo z moim przepisem. Zainspirowany moją najdłuższą podróżą do Ameryki, a w szczególności moim ulubionym stanem - Wisconsin, postanowiłem stworzyć moją wariację tego niesamowitego drinka. Połączenie tradycji i nowoczesności. Drink na bazie whisky, ale bardzo lekki Ten przepis to nie tylko drink, to opowieść w płynnej formie, gotowa do spróbowania!
Whiskey Sour Zdjęcie

Krótka historia Whiskey Sour

Whiskey Sour to klasyczny, amerykański drink, którego historia sięga czasów prezydenta Abrahama Lincolna. Historia głosi, że pierwszy przepis opublikowano ok. 1862 roku w książce Jerry'ego Thomasa "The Bar-Tenders Guide". Chociaż niektóre wzmianki sugerują, że podobną mieszaninę, w postaci alkoholu i soku z cytryny pili jeszcze wcześniej marynarze brytyjskiej marynarki wojennej. Alkohol umilał im samotne chwile na morzu, a sok z cytryny miał zapobiegać szkorbutowi - połączenie przyjemnego z pożytecznym.

Tradycyjnie Whiskey Sour przygotowuje się z whisky, soku z cytryny, cukru i białka jaja. To właśnie białko stanowi jego sekret, tworząc gładką konsystencję i łagodząc kwaśny smak. Współcześnie często serwuje się Whiskey Sour bez białka jaja (zwłaszcza wersje wege), ale oryginalna wersja podoba mi się znacznie bardziej, ma zdecydowanie bogatszy i bardziej złożony smak. Użycie białka jaja wymaga wykonania tzw. "suchego mieszania" (dry shake) - mieszania składników bez lodu, a następnie ponownego mieszania z lodem, co zapewnia lepsze połączenie składników.
Reklama

Składniki Whiskey Sour

  • 60 ml bourbonu (preferowany przeze mnie ze względu na jego słodycz i łagodność)
  • 30 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 15 ml syropu cukrowego
  • 15 ml białka jaja (najlepiej ekologicznego)
  • kilka kropli bitters oraz starta skórka cytryny (do dekoracji)
  • lód

Sposób przygotowania Whiskey Sour

  1. Do shakera dodajemy bourbon, sok z cytryny, syrop cukrowy i białko.
  2. Mocno wstrząsamy, aż do połączenia składników (na górze powinna pojawić się sztywna pianka, im sztywniejsza tym lepiej).
  3. Dodajemy do shakera lód i nadal wstrząsamy, aż drink będzie dobrze schłodzony.
  4. Przelewamy do szklanki wypełnionej lodem lub kieliszka..
  5. Dekorujemy kroplami bitters i startą skórką z cytryny.
Reklama
RedakcjaRobert Wilczyński
Redakcja
Robert Wilczyński
redaktor Drinkownia
Reklama
Reklama