Reklama

Martini Spritz - prosty drink z Martini Bianco i Prosecco

Martini Spritz, klasyczny koktajl z włoskim akcentem, urzeka swoją prostotą i elegancją, jako idealna harmonia słodkiego wermutu Martini Bianco z subtelnymi bąbelkami Prosecco i wody gazowanej.Jest to niezwykle orzeźwiająca kompozycja. Udekorowany plasterkiem cytryny i listkiem mięty, serwowany schłodzony, jest kwintesencją letniego relaksu. Wypróbuj przepis i pozwól sobie na chwilę przyjemności z Martini Spritz.
Drink Martini Spritz w kieliszku do wina typu Balloon, z lodem, plastrem cytryny i listkami mięty.

Krótka historia Martini Spritz

Martini Spritz to drink, którego korzenie można odnaleźć w bogatej kulturze włoskiego aperitivo, czyli tradycji popołudniowego relaksu przy lekkich napojach i przekąskach. Dodatkowo Włochy słyną z różnych rodzajów wermutów i aromatyzowanych win, które od wieków stanowiły podstawę wielu tradycyjnych przepisów. Martini, będący jednym z najbardziej znanych producentów wermutu, zyskał popularność w XIX wieku. Włosi preferują lekkie, orzeźwiające napoje, szczególnie w ciepłe, letnie dni, co doprowadziło do powstania wielu wariacji na temat Spritz.

Tradycyjny Spritz, koktajl łączący białe wino lub wermut z wodą gazowaną, stał się popularny w XIX wieku. Z czasem zaczęto dodawać do niego różne lokalne likiery, co dało początek dzisiejszym wariantom Spritz.

Martini Spritz to wariacja na temat klasycznego Spritz, gdzie głównym składnikiem jest wermut Martini. W zależności od preferencji, używa się Martini Bianco (słodszego) lub Martini Extra Dry (mniej słodkiego). Rosnąca popularność Martini jako marki na całym świecie przyczyniła się do rozpowszechnienia tego drinku.

Przepis na Martini Spritz

Poziom trudności: łatwy
Czas przygotowania: ok. 2-3 minuty
Sprzęt: miarka barmańska, łyżka barmańska (opcjonalnie)
Smak: orzeźwiający, z lekkim aromatem ziół
Kaloryczność: ok. 100 kalorii
Liczba porcji: 1
Sposób podania: w kieliszku do wina typu Balloon

Reklama

Składniki na Martini Spritz

  • 1,5 uncji (45 ml) wermutu Martini Bianco (a jeśli chcemy mniej słodzą wersję, to możemy wybrać Martini Extra Dry)
  • 2 uncje (60 ml) Prosecco
  • woda gazowana lub lemoniada do uzupełnienia (np. lemoniada cytrynowa z SodaStream)
  • lód
  • plasterek limonki lub cytryny i listki mięty do dekoracji

Jak przygotować Martini Spritz?

  1. Do kieliszka wlewamy Martini, wsypujemy lód (minimum 3-4 spore kostki) i powoli wlewamy Prosecco (ostrożnie, żeby nie uciekło za dużo bąbelków).
  2. Uzupełniamy wodą gazowaną lub lemoniadą. Ostrożnie mieszamy.
  3. Dekorujemy plasterkiem cytryny lub limonki i listkami mięty. Podajemy od razu.
Reklama

Martini Bianco - jeden z najbardziej popularnych wermutów

Martini Bianco jest jednym z najbardziej znanych wermutów na świecie. To aromatyzowane, słodkie wino, które zostało wprowadzone na rynek w roku 1910 przez firmę Martini & Rossi w Turynie, we Włoszech. Bazą dla Martini Bianco jest białe wino, które następnie jest aromatyzowane mieszanką ziół i przypraw. Chociaż dokładna receptura jest tajemnicą firmy, wiadomo, że w składzie znajdują się elementy takie jak wanilia oraz różne lokalne i egzotyczne zioła. Martini Bianco ma jasnożółty, lekko przejrzysty kolor i charakteryzuje się słodkim, delikatnym smakiem z wyraźnymi nutami wanilii i ziół. Może być serwowane samodzielnie jako aperitif, czyli napój przed posiłkiem, często podawany z lodem i plasterkiem cytryny lub limonki. Jednak ze względu na słodycz i aromat jest ono także popularnym składnikiem w wielu drinków, jak właśnie Martini Bianco Spritz.

Reklama

Kiedy i z czym najlepiej podawać Martini Spritz?

Martini Spritz to uniwersalny, ale bardzo orzeźwiający drink, który świetnie sprawdzi się zarówno podczas spotkań towarzyskich, jak na przykład garden party, wspólne grillowanie, przyjęcie urodzinowe czy po prostu spotkanie ze znajomymi. Zwłaszcza latem, gdy upalna pogoda zachęca do próbowania orzeźwiających przepisów. Martini Spritz będzie też świetnym pomysłem na aperitif przed posiłkiem, zwłaszcza obiadem lub kolacją w plenerze. Umili czas oczekiwania na posiłek, a jednocześnie przyniesie ulgę podczas upału. Drink ten sprawdzi się również na bardziej eleganckich przyjęciach, ze względu na wykorzystanie Prosecco, które nadaje mu nieco wyrafinowania. Tak więc śmiało może być serwowany na weselach, rocznicach czy świątecznych przyjęciach.

Reklama

W towarzystwie jakich potraw i przekąsek Martini Spritz smakuje najlepiej?

Włoskie przekąski: Wszelkie przekąski wywodzące się z kuchni włoskiej będą idealnym uzupełnieniem dla Martini Spritz. Śmiało sięgaj po oliwki, różne rodzaje serów (np. Parmezan, Mozzarella), suszone pomidory, czy prosciutto. Świetnie sprawdzi się deska serów i wędlin. Lekkie sałatki: Szczególnie te ze świeżymi składnikami, takimi jak sałata, pomidory, ogórki, z dodatkiem lekkiego sosu. Jest to idealny pomysł na posiłek w ciepłe, letnie dni. Lekki i orzeźwiający. Owoce morza: Krabowe pałeczki, krewetki, lekkie carpaccio z łososia lub inne przekąski z owoców morza świetnie pasują do Martini Spritz. Drink doda im nieco wyrazistości, dzięki czemu będą smakowały zdecydowanie lepiej.
Reklama
Finger Food: Czyli wszelkiego rodzaju małe kanapeczki, bruschetta, mini quiche. Wszelkie tego typu przekąski dobrze pasują do Martini Spritz, a ze względu na ich małe rozmiary świetnie sprawdzą się podczas przyjęć w plenerze lub pikników. Desery: Lekkie, owocowe desery, jak sorbety czy panna cotta podbiją nieco słodycz drinka, ale ze względu na obecność Prosecco w drinku będą dobrze zrównoważone. Dodatkowo, wszystkie chłodne desery wzmocnią efekt orzeźwiający drinka.
RedakcjaRobert Wilczyński
Redakcja
Robert Wilczyński
redaktor Drinkownia
Reklama
Reklama