Reklama

Gin z lemoniadą grejpfrutową - orzeźwienie z nutką goryczy

Gin z tonikiem to popularny sposób na orzeźwienie w letnie dni, a co jeśli tonik zastąpimy lemoniadą grejpfrutową? Otrzymamy nieco ostrzejszą, ale znacznie bardziej orzeźwiającą wersję. Z nutką goryczy, idealny wybór dla tych, którzy nie przepadają za słodkimi drinkami. Zachęcamy do wypróbowania naszego przepisu, zwłaszcza w letnie popołudnie, lub gdy chcemy poczuć nieco lata nawet w chłodniejsze dni podczas wspólnych spotkań z przyjaciółmi.
Gin z lemoniadą grejpfrutową ozdobiony plastrem grejpfruta i gałązką rozmarynu.

Skąd pomysł na połączenie ginu z lemoniadą?

Gin z lemoniadą grejpfrutową jest swojego rodzaju alternatywną wersją popularnego ginu z tonikiem. Gin z tonikiem to typowy letni klasyk. Nie wyobrażam sobie letniego, upalnego popołudnia bez właśnie ginu z tonikiem, to jeden z popularniejszych orzeźwiających drinków. Choć nie zawsze miał taki charakter. Warto zwrócić uwagę na korzenie połączenia ginu z tonikiem. Tonik zawiera w sobie chininę, zatem był często podawany chorym na malarię lub w profilaktyce tej choroby. Czyniąc obowiązek picia toniku bardziej przyjemnym, brytyjscy koloniści mieszali go właśnie z ginem. Tak powstało słynne i popularne do dziś połączenie.

Niemniej, chcąc urozmaicić nieco tradycyjny przepis barmani chętnie eksperymentują, zarówno z rodzajami ginu, jak i z dodatkami. W naszej wersji proponujemy wymianę toniku na lemoniadę grejpfrutową, która sprawia, ze drink jest lżejszy i znacznie bardziej orzeźwiający. Dodatkowo lemoniada idealnie komponuje się z plasterkiem grejpfruta, który jeszcze dodatkowo wyostrza smak i dodaje goryczki. Akcent rozmarynu wprowadza ciekawą przeciwwagę w postaci nuty ziołowej. Drink warty uwagi zwłaszcza, dla wszystkich którzy lubią tradycyjny gin z tonikiem.

Przepis na Gin z lemoniadą grejpfrutową

Poziom trudności: łatwy
Czas przygotowania: ok. 2-3 minuty
Sprzęt: miarka barmańska, łyżka barmańska (opcjonalnie)
Smak: orzeźwiający z wyraźnymi nutami grejpfruta
Kaloryczność: ok. 130 kalorii
Liczba porcji: 1
Sposób podania: w wysokiej szklance typu Collins

Reklama

Składniki na Gin z lemoniadą grejpfrutową

  • 2 uncje ginu (do tego przepisu polecam różowy Beefeater)
  • lód w kostkach
  • lemoniada grejpfrutowa do uzupełnienia (np. woda gazowana z sokiem grejpfrut SodaStream)
  • plaster grejpfruta
  • gałązka rozmarynu (opcjonalnie)

Jak przygotować Gin z lemoniadą grejpfrutową?

  1. Do wysokiej szklanki wsypujemy kostki lodu, dodajemy rozmaryn.
  2. Następnie wlewamy odmierzoną porcję ginu.
  3. Delikatnie dolewamy przygotowaną lemoniadę i bardzo ostrożnie mieszamy (staramy się jej zbyt nie wygazować).
  4. Dekorujemy plasterkiem grejpfruta.
Reklama

Alternatywne wersje - Gin z lemoniadą grejpfrutową

  • Wariant z bazylią: Rozmaryn możemy zastąpić innymi ziołami, jak np. bazylią. Dodaj kilka liści do szklanki przed włożeniem lodu. Bazylia doda świeżego, ziołowego akcentu, który świetnie komponuje się z grejpfrutem. Wzmocni też orzeźwiający charakter drinka.
  • Wariant z miętą: Każdy kocha miętę. Jeśli chcemy, by drink miał jeszcze bardziej orzeźwiający charakter, dodajmy do niego kilka zgniecionych listków mięty. Gniecenie pozwoli wydobyć jej aromat. Mięta świetnie komponuje się z grejpfrutem, a dodatkowo jest bardzo orzeźwiająca.
  • Odrobina pikanterii: Dla tych, którzy lubią ostrzejsze smaki polecamy przed dodaniem ginu, włożenie do szklanki plasterka świeżego chili lub dodanie kilku kropli ostrego sosu. Pikantność chili doskonale kontrastuje ze słodyczą grejpfruta. To dość niezwykłe połączenie z pewnością urozmaici drink. Świetnie smakuje z krewetkami w różnych postaciach.
  • Wariant z czarnym pieprzem: Jeśli Twoi goście lubią eksperymenty, ale poprzednia wersja mogłaby być zbyt pikantna, do bazowego przepisu można dodać jedynie szczyptę świeżo zmielonego czarnego pieprzu - sypiemy na wierzch drinka. Pieprz doda nieoczekiwanej głębi i pikantności, ale będzie smakował nawet tym, którzy nie przepadają za zbyt ostrymi potrawami.
Reklama
  • Wariant z kwiatem lawendy: Lawenda, ze swoim delikatnym, kwiatowym i lekko słodkim aromatem złagodzi grejpfruta i zbalansuje smak. Idealna opcja dla tych, którzy preferują delikatniejsze i bardziej kwiatowe drinki.
  • Wariant z Prosecco: Jeśli chcesz nieco bardziej wytrawną wersję drinka, możesz zamiast części lemoniady grejpfrutowej dodać Prosecco lub inne lekkie, musujące wino. Bąbelki zawsze dodają elegancji, a smak drinka staje się pełniejszy i bardziej wyrafinowany. Dobry pomysł na letnie wieczory we dwoje.
  • Dodatek mrożonych owoców: Jeśli chcesz jeszcze większego orzeźwienia połączonego ze wzmocnionym akcentem owocowym, zamiast lodu użyj mrożonych owoców, takich jak maliny, jagody lub kawałki grejpfruta. Owoce będą stopniowo rozmarzały uwalniając swój sok i zmieniając profil smakowy drinka.
  • Dodatek toniku: Dla tych, którzy jednak zbyt lubią tonik, proponujemy połączenie pół na pół lemoniady z tonikiem. Doda to lekkiego goryczkowego smaku, tworząc bardziej złożony profil smakowy. Jednocześnie pozostawiając w drinku znany i lubiany smak toniku.
  • Wersja bezalkoholowa: Jeśli z różnych powodów rezygnujesz z alkoholu bez obaw. Zastąp gin bezalkoholową alternatywą lub po prostu zwiększ ilość lemoniady grejpfrutowej. Drink zachowa swój profil smakowy, a Ty lub Twoi goście możecie się nim spokojnie cieszyć.
RedakcjaRobert Wilczyński
Redakcja
Robert Wilczyński
redaktor Drinkownia
Reklama
Reklama