Reklama

Martinez - przepis na wykwintny drink z ginem i wermutem

Martinez to klasyczny i elegancki drink, który będąc wykwintną mieszanką ginu i słodkiego wermutu, uważany jest za jednego z przodków popularnego Martini. Co go charakteryzuje, to idealny balans słodyczy i ziołowych aromatów, z subtelnie gorzkim finiszem. Jego rubinowy kolor i bogaty aromat sprawiają, że Martinez jest nie tylko przyjemnością dla podniebienia, ale również dla oka. Serwowany zwykle w towarzystwie skórki cytrynowej, dodaje elegancji każdej okazji.
Zdjęcie przedstawia drink Martinez w kryształowym kieliszku, ozdobiony skórką cytryny, w scenerii vintage.

Krótka historia jak powstał drink Martinez

Historia drinka Martinez sięga połowy XIX wieku, a jego pochodzenie jest przedmiotem licznych spekulacji i legend. Jego korzenie można odnaleźć w Stanach Zjednoczonych, ale dokładna historia jego powstania jest niejasna. Jedna z teorii mówi, że Martinez został stworzony w latach 60. XIX wieku w San Francisco dla górnika, który odnosił sukcesy w miasteczku Martinez w Kalifornii. Po wypiciu tego drinka, górnik miał zlecić przygotowanie jeszcze jednego dla siebie i wysłać przepis do swojego domu w Martinez. Miasto Martinez do dziś uważa się za miejsce stworzenia tego przepisu i nawet organizuje się tam festiwal poświęcony Martinezowi. Martinez jest uważany za jednego z przodków Martini, choć różni się od niego składnikami i charakterem.

Przepis na drink Martinez

Poziom trudności: łatwy
Czas przygotowania: ok. 3-5 minut
Sprzęt: shaker barmański, sitko barmańskie
Smak: złożony, z nutami ginu i słodkiego wermutu, z subtelnymi akcentami wiśni i goryczką pomarańczowych kropli bitters
Kaloryczność: ok. 170-190 kalorii
Liczba porcji: 1
Sposób podania: w klasycznym kieliszku do koktajli

Reklama

Składniki na drink Martinez

  • 1 i 1/2 uncji (ok. 45 ml) ginu
  • 1 i 1/2 uncji (ok. 45 ml) słodkiego czerwonego wermutu
  • 1/3 uncji (ok. 10 ml) likieru wiśniowego (preferowany jest Luxardo Maraschino)
  • kilka kropli bitters (najlepiej aromatyzowanych, np. pomarańczowych)
  • skórka cytryny do dekoracji

Jak przygotować drink Martinez?

  1. Shaker barmański wypełniamy lodem i wlewamy do niego gin, wermut, likier oraz krople bitters. Wszystko mieszamy mocno wstrząsając shakerem przez przynajmniej kilkanaście sekund (pozwalając składnikom się dobrze zmieszać i schłodzić).
  2. Gotowy drink przelewamy przez sitko barmańskie do kieliszka. Dekorujemy skórką cytryny. Podajemy od razu po przygotowaniu.
Reklama

Alternatywne wersje przepisu na drink Martinez

  • Martinez z białym wermutem. Zastąpienie czerwonego słodkiego wermutu białym, nada drinkowi lżejszy i bardziej kwiatowy profil smakowy.
  • Smoky Martinez. Można również dowolnie eksperymentować z kroplami bitters. Przykładowo dodanie kilku kropli dymnych bitters nada drinkowi wyrazisty, dymny charakter.
  • Martinez z wytrawnym ginem. Użycie wytrawnego ginu zamiast tradycyjnego, sprawi że drink będzie nieco bardziej elegancji i wykwintny, pozbawi go też nieco słodyczy - ciekawy wybór dla tych, którzy preferują mniej słodkie drinki.
  • Martinez z ziołowym twistem. Dodanie świeżych ziół, takich jak rozmaryn lub bazylia, do shakera na etapie mieszania składników lub później - do gotowego drinka, nada mu świeżości i ziołowego aromatu podbijając nieco nuty ginu.
Reklama
  • Martinez z Amaro. Chcąc dodać drinkowi nieco bardziej złożonego smaku i w celu wzmocnienia nut goryczy, dodaj do drinka niewielką ilość włoskiego likieru ziołowego Amaro.
  • Martinez z rozgrzewającymi przyprawami. Chcąc nadać Martinezowi nieco pikantniejszy charakter, dodaj do przepisu rozgrzewające przyprawy, które dobrze komponują się z ginem i wermutem, na przykład goździki, kardamon czy cynamon.
  • Martinez z waniliowym akcentem. Użyj likieru waniliowego zamiast maraskino, nadając koktajlowi delikatną, słodką, waniliową nutę - idealna propozycja dla tych, którzy preferują delikatniejsze i bardziej subtelne drinki.

Idealny gin dla przepisu na drink Martinez

Wybór ginu do przygotowania drinka Martinez ma kluczowe znaczenie, gdyż każdy rodzaj ginu wpłynie na ostateczny smak drink. Na polskim rynku dostępnych jest wiele rodzajów ginu, które różnią się profilem smakowym i aromatycznym. Oto kilka wskazówek, jak wybrać odpowiedni gin:

  • London Dry Gin. Klasyczny, wytrawny gin, z wyraźnymi nutami jałowca i cytrusów. Wybór tego ginu pozwoli nadać Martinezowi czysty, wyrazisty i tradycyjny charakter.
  • Regionalny gin craftowy. Poszukując nowych i często niecodziennych smaków sprawdź lokalną ofertę ginów rzemieślniczych. Często powstają one z regionalnych składników i unikalnych lokalnych roślin. Potrafią wnieść do drinka nowe, ciekawe nuty smakowe i sprawić, że przepis stanie się wyjątkowy.
Reklama
  • Old Tom Gin. Ten rodzaj ginu jest słodszy niż London Dry i mniej wytrawny. Doda Martinezowi większej słodyczy i łagodności. Dobry wybór dla tych, którzy nie przepadają za tradycyjnym, wytrawnym ginem z mocnymi nutami jałowca.
  • Gin z dodatkami. Na rynku dostępne są także różne rodzaje ginu z dodatkami np. Róży czy ogórka. Pozwalają one wprowadzić do drinka nowe nuty smakowe i zmienić nieco jego charakter. Sprawiają też, że tradycyjny smak ginu nie jest aż tak wyczuwalny.

Wybór ginu zależy od osobistych preferencji oraz od tego, jaki charakter chcemy nadać naszemu Martinezowi. Polski rynek ginu oferuje szeroką gamę możliwości, od tradycyjnych, przez rzemieślnicze, aż po nowoczesne i eksperymentalne wersje, co pozwala na dużą swobodę w kreowaniu własnego, idealnego przepisu.

RedakcjaEwa Madej
Redakcja
Ewa Madej
redaktor Drinkownia
Reklama
Reklama