Przepis na Whisky Smash - orzeźwiający drink z whisky
Przeczytaj w ok. 5 min.
Krótka historia - jak powstał drink Whisky Smash?
Whisky Smash to klasyczny drink, którego historia sięga XIX wieku. Jest on blisko spokrewniony z popularnymi drinkami takimi jak Mint Julep i Mojito, a jego korzenie można przypisać do szerokiej kategorii drinków zwanych "smashami", które były popularne w tamtym okresie.
Słowo "smash" w kontekście koktajli odnosi się do techniki miażdżenia (ang. "smashing") składników, aby uwolnić ich aromaty. W przypadku Whisky Smash, chodzi przede wszystkim o miażdżenie mięty, co jest charakterystyczną cechą tego drinka.
Podstawowa receptura Whisky Smash została wymyślona przez Jerry'ego Thomasa, nazywanego często "ojcem amerykańskiego barmaństwa". Thomas uwzględnił ten koktajl w swojej książce "The Bartender’s Guide" po raz pierwszy wydanej w 1862 roku.
Tradycyjna wersja Whisky Smash składa się z burbona, świeżej mięty, cukru i wody. Składniki te są miażdżone razem, aby uwolnić olejki eteryczne z mięty i dobrze połączyć ze sobą. Drink podawany jest zwykle na lodzie i często dekorowany gałązką mięty oraz plasterkiem cytryny lub limonki. Z czasem Whisky Smash ewoluował, przyjmując różne odmiany, w których barmani eksperymentowali z różnymi typami whisky i dodatkami. Niezależnie od tych zmian, Whiskey Smash pozostał popularnym wyborem wśród miłośników drinków, cenionym za swoją prostotę, orzeźwiający smak i elegancką prezentację.
Przepis na drink Whisky Smash
Poziom trudności: średni
Czas przygotowania: ok. 5 minut
Sprzęt: shaker, tłuczek barmański (muddler), sitko (strainer), miarka barmańska
Smak: bogaty w aromaty whisky z nutą cytrusową i miętową, orzeźwiający
Kaloryczność: ok. 210 kalorii
Liczba porcji: 1
Sposób podania: w szklance typu old fashioned lub innej do whisky
Składniki na drink Whisky Smash
- 2 uncje (60 ml) whisky (najlepiej sprawdza się burbon)
- 3-4 plasterki cytryny lub ok. 20 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- ok. 15 ml syropu cukrowego
- 4-6 listków mięty
- 2 listki mięty i plasterek cytryny do dekoracji
- lód
Jak przygotować drink Whisky Smash?
- W shakerze umieszczamy plasterki cytryny lub sok z cytryny i listki mięty, następnie ugniatamy za pomocą tłuczka barmańskiego (muddler), aż cytryna puści sok, a mięta aromat.
- Następnie do shakera wsypujemy lód, dodajemy whisky i syrop cukrowy. Mocno wstrząsamy aż składniki się dobrze połączą i schłodzą (jeśli używamy metalowego shakera to powinien pokryć się mgiełką).
- Gotowy drink przelewamy przez sitko (strainer) do szklanki z kilkoma kostkami lodu. Wierzch drinka ozdabiamy plasterkiem cytryny i listkami mięty. Podajemy od razu, póki drink jest zimny.
Na czym polega technika miażdżenia składników - "smashing"?
Technika "smashing", znana także jako "miażdżenie", jest podstawową techniką barmańską stosowaną w przygotowaniu wielu drinków. Polega ona na ucieraniu lub miażdżeniu świeżych składników, takich jak owoce, zioła czy przyprawy, aby uwolnić ich soki, olejki eteryczne i aromaty. Do miażdżenia najczęściej używa się tłuczka barmańskiego, zwanego "muddlerem". Jest to drewniany lub metalowy pręt z płaskim końcem, idealny do miażdżenia. Jednak jeśli nie masz w domu takiego tłuczka możesz wykorzystać tłuczek z moździerza lub rączkę drewnianej łyżki. Ważne by był to przedmiot który ma gruby i w miarę płaski koniec.
Ważne jest, aby stosować odpowiednią siłę. Zbyt mocne miażdżenie, zwłaszcza ziół jak mięta, może spowodować uwolnienie goryczy zamiast delikatnych aromatów. Z kolei zbyt delikatne miażdżenie nie uwolni wystarczającej ilości smaku. Warto próbować i wyrobić sobie swój ulubiony i najbardziej pożądany stopień rozdrobnienia. Czasami nie wszystkie składniki wymagają takiej samej intensywności i takiego samego czasu miażdżenia. Zwykle najpierw miażdży się najtwardsze składniki (np. owoce), a następnie dodaje się delikatniejsze (jak zioła), aby uniknąć ich nadmiernego zgniecenia.
Smashing wykonuje się bezpośrednio w szklance lub shakerze, w którym będzie przygotowywany drink. Umożliwia to lepsze połączenie się aromatów z resztą składników. Dzięki temu olejki eteryczne lub cząstki owoców, pozostałe na ściance mogą być "wmieszane" w drink.
Miażdżenie jest szczególnie popularne w drinkach, gdzie świeżość i naturalny smak składników grają kluczową rolę, jak np. w Mojito czy właśnie w Whisky Smash. Technika ta pozwala na uwolnienie intensywnych, naturalnych aromatów, które wzbogacają smak drinka, dając mu unikalny charakter. W przypadku owoców natomiast pozwalają, aby drobne cząstki owoców dostały się do drinka i albo wzbogaciły jego smak, albo także dodały koloru - w przypadku np. czerwonych czy różowych owoców.
Pomysły na eksperymenty - drink Whisky Smash
- Cytrusowy Whisky Smash: Oprócz cytryny dodaj także inne cytrusy, takie jak pomarańcza, grejpfrut lub limonka, aby uzyskać bardziej zróżnicowany smak cytrusowy. Drink będzie jeszcze bardziej orzeźwiający a intensywny smak cytrusów złagodzi charakterystyczny smak whisky.
- Whiskey Smash z owocami sezonowymi: Na etapie miażdżenia dodaj sezonowe owoce takie jak truskawki, maliny, jagody, brzoskwinie czy śliwki. Owocowe nuty doskonale komplementują bogaty smak whisky, a do tego drink może się ładnie zabarwić. Zyska także na orzeźwiającym charakterze.
- Burbon Smash z dodatkiem miodu: Zastąp syrop cukrowy syropem miodowym, aby uzyskać głębszy, bardziej złożony profil słodkości, który świetnie pasuje do burbona.
- Whisky Smash z ziołową nutą: Oprócz mięty, na etapie miażdżenia dodaj inne świeże zioła, na przykład bazylię, rozmaryn lub tymianek, co nada drinkowi ziołowy i świeży charakter.
- Whisky Smash z cydrem: Jeśli wolisz wersję jeszcze bardziej owocową użyj jabłkowego cydru zamiast soku z cytryny i dodaj cynamon dla uzyskania ciepłej, lekko korzennej jesiennej wersji drinka.
- Whisky Smash z odrobiną pikanterii: Dodaj do drinka trochę pikantności, na przykład świeży imbir lub odrobinę pieprzu cayenne, co doda mu pikanterii i głębi. Wersja dla osób odważnych, które nie boją się eksperymentować z niebanalnymi smakami drinków.
- Dymna Whisky Smash: Zamiast burbona użyj dymnej whisky, aby dodać koktajlowi wyjątkowej głębi i charakterystycznego dymnego posmaku. Opcja raczej dla osób, które gustują w tego typu whisky, ponieważ charakterystyczny smak bywa mocno wyczuwalny.
- Rye Whisky Smash: Zamień burbona na whisky żytnią (rye whisky), która ma nieco ostrzejszy i pikantniejszy smak, nadając drinkowi nowy wymiar.
- Whisky Smash z syropem klonowym: Zastąp syrop cukrowy syropem klonowym, który idealnie komponuje się z bogatym profilem whisky, a do tego doda zupełnie innej wersji słodyczy. Ciekawie sprawdzą się w takiej wersji suszone banany do dekoracji.