Reklama

Wściekły pies - przepis na shoty z pikantną nutką

Lubisz dania nieco pikantne? Jeśli tak, to ten shot jest właśnie dla Ciebie. Tylko trzy składniki: wódka, sok malinowy i tabasco, prosty przepis, a efekt - bardzo ciekawy. Połączenie słodyczy malin i ostrości tabasco to niesamowite przeżycie dla Twoich kubków smakowych. Shot idealnie sprawdzi się na wieczornej imprezie ze znajomymi, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym.
Shoty Wściekły pies z wódką, sokiem malinowym i tabasco, w tle płomienie
Shot "Wściekły pies" to wyjątkowy i intensywny shot, który zyskał popularność dzięki swojemu unikalnemu połączeniu smaków. Ten pikantny shot łączy w sobie gorycz wódki ze słodyczą soku malinowego lub syropu malinowego, a całość dopełnia kropelka (lub kilka) ostrego sosu Tabasco. To połączenie sprawia, że "Wściekły pies" wyróżnia się na tle innych shotów, oferując niezapomniane doznania smakowe. To właśnie temu niezwykłemu, wręcz szalonemu, połączeniu smaków shot zawdzięcza swoją nazwę. W niektórych kulturach shot "Wściekły pies" jest podawany jako wyzwanie lub test odwagi, ze względu na jego pikantny składnik, czyli sos Tabasco. Angielska nazwa tego shota, to "Mad dog", warto wiedzieć, żeby rozpoznać taką pozycję w menu.

Składniki shota Wściekły pies

Ilość składników na ok. 6 shotów
  • 180 ml wódki
  • 90 ml soku malinowego lub syropu malinowego
  • ostry sos Tabasco

Sposób przygotowania shota Wściekły pies

  1. Kieliszki do shotów schładzamy w zamrażarce przez kilka minut.
  2. Do shakera lub do małego dzbanka wlewamy wódkę i sok lub syrop malinowy. Dobrze mieszamy, łyżką lub wstrząsając shakerem.
  3. Wyjmujemy schłodzone kieliszki i rozlewamy do nich mieszaninę.
  4. Do każdego kieliszka dodajemy kilka kropli sosu tabasco (ja daję 2-3, ale jeśli lubimy bardziej pikantny smak, to można dać więcej - tylko z umiarem, żeby nie przesadzić ;) )

Triki barmańskie na idealny shot Wściekły pies

Ozdabianie brzegów kieliszków

Możemy dodać nieco elegancji i unikalnego charakteru shotom "Wściekły pies" ozdabiając brzegi kieliszków. Proces ten jest prosty, ale efektowny: zwilż brzegi szklanek sokiem z cytryny lub wodą, a następnie obtocz je w cukrze – białym, brązowym lub, dla dodatkowego efektu, w malinowym cukrze, który możesz przygotować poprzez zmieszanie cukru z sproszkowanymi suszonymi malinami.

Reklama

Ta metoda nie tylko dodaje dekoracyjnego akcentu, ale także balansuje ostrość Tabasco słodyczą cukru.

Dodanie malin lub pomidorków koktajlowych do każdego shota

Aby wizualnie urozmaicić shoty "Wściekły pies", możesz umieścić w każdej szklance po jednej świeżej malinie. Maliny mogą pływać na powierzchni drinka lub być umieszczone na dnie szklanki, co dodaje kolorowego akcentu i łączy się ze smakiem malinowego składnika. Jest to także subtelne odniesienie do owocowego elementu shota. Niektórzy ozdabiają shoty połówkami pomidorków koktajlowych. Są one słodkie i lekko kwaśne, co znów podbija nieco smak sosu Tabasco.

Reklama
RedakcjaEwa Madej
Redakcja
Ewa Madej
redaktor Drinkownia
Reklama
Reklama