Reklama

Kingston Negroni: klasyczne Negroni z jamajskim twistem

Poznaj Kingston Negroni – ekscytującą wersję klasycznego Negroni, w której gin ustępuje miejsca pełnemu smaku jamajskiemu rumowi. Nieco więcej charakteru, więcej słodyczy i więcej smaków uzupełniających się wzajemnie. Spróbuj, a gwarantuję, że będzie to Twoja ulubiona chwila zapomnienia. Zapraszam na wspólną podróż wprost do serca Jamajki.
Kingston Negroni Zdjęcie

Krótka historia Kingston Negroni

Kingston Negroni to wynik kreatywnego eksperymentu Joaquína Simó, znanego barmana z Nowego Jorku, który w 2010 roku zdecydował się zastąpić gin w klasycznym Negroni mocnym, jamajskim rumem. Ta zmiana nadała drinkowi zupełnie nowego, ekscytującego wymiaru, łącząc tradycyjne składniki z wyrazistym charakterem rumu. Sama nazwa "Negroni Kingston" nawiązuje do Kingston, stolicy Jamajki, co podkreśla jamajski akcent drinka i odróżnia go od klasycznej wersji Negroni.

Rum pochodzący z Jamajki jest wyrazisty, ciężki. Ma dość charakterystyczny, złożony smak, . z wyczuwalnym aromatem dębu, wanilii, cynamonu czy kokosa.

Pierwszy raz próbowałem Kingston Negroni będąc na karaibach. Smak niesamowicie przypomina jamajskie słońce i ostry zapach wody. Kojarzy mi się z wieczorami wypełnionymi tańcem i śpiewem. Niemalże piracka beztroska, opowieści o zaginionym skarbie, i kraby przemierzające plażę. Zdecydowanie można się zatracić.

Składniki Kingston Negroni

  • 30 ml rumu (np. Captain Morgan albo Smith & Cross Traditional Jamaican Rum)
  • 30 ml likieru Campari
  • 30 ml słodkiego różowego wermutu
  • plasterek pomarańczy i gałązka rozmarynu do dekoracji
  • lód

Sposób przygotowania Kingston Negroni

  1. Wszystkie składniki umieszczamy w shakerze wypełnionym lodem i mieszamy, aż będą dobrze schłodzone i się połączą.
  2. Przelewamy do szklanki typu rocks wypełnionej dużymi kostkami lodu.
  3. Dekorujemy drink plasterkiem pomarańczy i gałązką rozmarynu.
Reklama
RedakcjaRobert Wilczyński
Redakcja
Robert Wilczyński
redaktor Drinkownia
Reklama
Reklama