Reklama
Kingston Negroni: klasyczne Negroni z jamajskim twistem
Przeczytaj w ok. 1 min.
Podziel się
Poznaj Kingston Negroni – ekscytującą wersję klasycznego Negroni, w której gin ustępuje miejsca pełnemu smaku jamajskiemu rumowi. Nieco więcej charakteru, więcej słodyczy i więcej smaków uzupełniających się wzajemnie. Spróbuj, a gwarantuję, że będzie to Twoja ulubiona chwila zapomnienia. Zapraszam na wspólną podróż wprost do serca Jamajki.
Krótka historia Kingston Negroni
Kingston Negroni to wynik kreatywnego eksperymentu Joaquína Simó, znanego barmana z Nowego Jorku, który w 2010 roku zdecydował się zastąpić gin w klasycznym Negroni mocnym, jamajskim rumem. Ta zmiana nadała drinkowi zupełnie nowego, ekscytującego wymiaru, łącząc tradycyjne składniki z wyrazistym charakterem rumu. Sama nazwa "Negroni Kingston" nawiązuje do Kingston, stolicy Jamajki, co podkreśla jamajski akcent drinka i odróżnia go od klasycznej wersji Negroni.
Rum pochodzący z Jamajki jest wyrazisty, ciężki. Ma dość charakterystyczny, złożony smak, . z wyczuwalnym aromatem dębu, wanilii, cynamonu czy kokosa.
Pierwszy raz próbowałem Kingston Negroni będąc na karaibach. Smak niesamowicie przypomina jamajskie słońce i ostry zapach wody. Kojarzy mi się z wieczorami wypełnionymi tańcem i śpiewem. Niemalże piracka beztroska, opowieści o zaginionym skarbie, i kraby przemierzające plażę. Zdecydowanie można się zatracić.
Składniki Kingston Negroni
- 30 ml rumu (np. Captain Morgan albo Smith & Cross Traditional Jamaican Rum)
- 30 ml likieru Campari
- 30 ml słodkiego różowego wermutu
- plasterek pomarańczy i gałązka rozmarynu do dekoracji
- lód
Sposób przygotowania Kingston Negroni
- Wszystkie składniki umieszczamy w shakerze wypełnionym lodem i mieszamy, aż będą dobrze schłodzone i się połączą.
- Przelewamy do szklanki typu rocks wypełnionej dużymi kostkami lodu.
- Dekorujemy drink plasterkiem pomarańczy i gałązką rozmarynu.
Reklama
Więcej inspiracji
25 marca 2025
Przepis na Porto Flip – kremowy klasyk z nutą porto i brandy
22 marca 2025
Przepis na Champs-Élysées – klasyczny drink na bazie koniaku
20 marca 2025
Woda brzozowa w drinkach – 3 przepisy na oryginalne koktajle
18 marca 2025
Frizzante w mixologii: musujące wino jako baza do orzeźwiających drinków
Reklama
Reklama
Reklama
Zajrzyj do nas:
© 2025 drinkownia.pl